Wyniki i normy
- 63 - 79 g/l
- 6,3 - 7,9 g%
W obrębie tej ilości znajduje się:
- 55 – 65% albumin
- 3 – 5% alfa1 - globulin
- 7 – 10% alfa2 - globulin
- 9-13% beta – globulin
- 14 – 20% gamma - globulin
Materiał
krew
Sposób przygotowania pacjenta
Pacjent nie musi być na czczo.
Wynik powyżej normy
Wzrost ponad normę określamy mian hiperproteinemii. Oprócz stężenia białka całkowitego, ważne są też odpowiednie proporcje składających się na nie frakcji - zaburzenie proporcji poszczególnych białek może informować o zaburzeniu funkcji wątroby, nerek, chorobie nowotworowej i wielu innych.
Podwyższony wskaźnik białka całkowitego w surowicy może być spowodowany:
- produkcją białek patologicznych (choroba Waldenstroma, szpiczak mnogi)
- wzmożoną produkcją fizjologicznych białek (u pacjentów z przewlekłymi stanami zapalnymi, kolagenozą, marskością wątroby, siatkowicą lub skazą hiperglobulinową)
Podwyższona ilość białka całkowitego we krwi może być spowodowana znacznym stopniem odwodnienia.
Poniżej normy
Spadek poziomu białka poniżej normy określamy mianem hipoproteinemii.
Niedostateczna podaż i ilość białka może być wynikiem:
- niedożywienie, wadliwa dieta, jadłowstręt
- upośledzone wchłanianie białka z przewodu pokarmowego
- nadmierna utrata białka z przewodu pokarmowego (enteropatia wysiękowa, przewlekłe stany zapalne jelit)
- nadmierna utrata białka przez nerki (Zespół nerczycowy)
- nadmierna utrata białka przez skórę (oparzenia, stany zapalne skóry z wysiękiem)
- nadmierna utrata białka przez płuca (rozstrzenie oskrzelowe)
- przewlekłe krwawienie z różnych narządów
- stany powodujące rozpad i przyspieszone zużycie białka (ciężkie posocznice, nadczynność tarczycy, choroby nowotworowe)
Obniżona ilość białka może być także rozpoznana u pacjentów przewodnionych.
Czas oczekiwania na wynik
1 dzień.
Bibliografia
- Kokot F., Kokot S., Badania laboratoryjne. Zakres norm i interpretacja. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.